Gausdal Maraton

Gausdal Maraton er et langdistanseløp som arrangeres i første halvdel av januar hver vinter (unntatt 2021).

Løpet arrangeres av Gausdal trekkhundklubb. Klubben samarbeider med Valdres TK, Sjekkpunkt Skåbu og Jotunheimen hundekjørerlag om den lengste klassen- GM 300. Løpet starter ved klubbens parkeringsplass på Astridbekken/ Astridbekken skisenter. Herfra går traseen i og rundt Gausdal vestfjell og er innom Langsua nasjonalpark og flere verneområder. Store deler av traseen går i høyfjellet og kjørerne må være forberedt på alle slags forhold underveis. Enkelte av klassene har også sjekkpunkt på Astridbekken. Alle klasser har også målgang her.

Gausdal Maraton har rundt 100 deltakere og mange av de beste langdistansekjørerne på Østlandet bruker å kjøre løpet som en gjennomkjøring før Femundsløpet og Finnmarksløpet.

Gausdal Maraton har stort sett hatt klassene: 150 km begrenset og åpen, 200 km begrenset og åpen samt 300 km åpen. Dette kan imidlertid variere fra år til år, så følg med på løpsinvitasjon. 

Øvrig info om reglement, løypetrasé og innbydelse ligger på egne faner på denne siden.

Gausdal Maraton ble første gang arrangert i 1984.

Planleggingen av det første Gausdal Maraton ble formelt dratt i gang på et møte hjemme hos Anne Helene og Kjell Smestad på Forset, Vestre Gausdal 11. august 83. I tillegg til vertsskapet var Willy Solberg, Arve Olav Bakke og Nils Finsrud tilstede.

Det første Gausdal Maraton gikk 16.- 18  mars 1984. Formålet med løpet var å få til et tilbud til kjørere som var interessert i å kjøre lengre og å rekruttere nye kjørere.

Gausdal trekkhundklubb satset stort med dette løpet og hadde et budsjett på 90.000 kroner. Det 240 km lange løpet hadde to klasser: begrenset og åpen og arrangører hadde budsjettert med høye pengepremier. Løpet som da ble omtalt som Sør -Skandinavias lengste hundeløp, gikk i fjellområdet Gausdal Vestfjell mellom Gudbrandsdalen og Valdres og løypa gikk innom plasser som Bygdin, Beitostølen, Yddin, Lenningen og Værskei (sjekkpunkt). Start og mål var på Strand i Espedalen og både her og på sjekkpunkt var det mange fremmøtte publikum. Gausdal Maraton ble en stor suksess dette første året. Året etter, i 1985, fikk løpsarrangøren store utfordringer etter at deler av arrangementskomiteen ble skiftet ut og, ikke minst når det kom store mengder snø i rett i forkant og underveis i løpet. Gausdal Maraton ble også arrangert i 1987 og 1988, da som NM i mellomdistanse (88), med halve distansen av det opprinnelige løpet i 84. Selv om Gausdal Maraton (i første omgang) kun ble arrangert disse fire gangene ble det på mange måter skjellsettende for langdistansekjøringen i Sør -Norge ved å skape publisitet, rekruttering og ved å sette en standard for gjennomføring av et langdistanseløp både for kjørere og arrangører. Løpet ble offisielt lagt ned i 1988.

Men Gausdal trekkhundklubb holdt aktiviteten ved like med å arrangere kortere tur og mellomdistanseløp som femmila og Lenningen open og Lenningløpet og Liomseterløpet. Alle disse løpene var enormt populære på 80- og 90- tallet. I 1986 hadde Lenningenløpet som ble avholdt 6. og 7. desember (26x 2 kilometer) 50 fullførende spann fordelt på tre klasser.

Gausdal Maraton ble reetablert, først i 2004, da med en kort distanse og så for alvor i 2005 med et 180 kilometers løp og har etter dette blitt et av hovedløpene på Østlandet.

Gausdal Maraton 2004-2020

476 individuelle utøvere har deltatt i GM fra 2004. Totalt har det vært 1115 spann som har startet i GM i disse årene.                                                                                                                                                        

53 kjørere har brutt løpet.

83 har kjørt 2 løp.  

217 har kjørt 1 løp 

Flest løp har Pete Jansen, Roar Kvilvang, Lasse Gjerde, Ronny Frydenlund og Ralph Johansen med 12 løp

Elisabeth Edland,Tor Martinsen og Thomas Werner med 10 løp.

Atle Bjerke, Stein Håvard Fjestad, Bjørnar Andersen, Ingebrikt Storli, Svein Erik Gullbek, Per Weddegjerdet og Ove Grytbak med 9 løp

Jo Jøldal og Nina Skramstad  med 8 løp 

2022 blir det 18.året GM arrangeres (avlyst i 2021)

Største antall deltagere var i 2017 med 103 påmeldte. Av disse fullførte 99.

Gjennomsnitt pr løp:65,6 spann.                                                                                                                                                  

I planlegningsfasen - Nils Finsrud og Kjell Smestad

Image

Løpsinvitasjon Gausdal maraton 87

Image
Image

Oversiktskart over gm -løypa 87

Image

Løypeprofil 87

Image

Løypebeskrivelse 87

Image

Avisartikkel før gm 88

Image

Det året det var så løst- 88

Image

Gm -88

Image