Gausdal Maraton

Gausdal Maraton ble første gang arrangert i 1984.

Planleggingen av det første Gausdal Maraton ble formelt dratt i gang på et møte hjemme hos Anne helene og Kjell Smestad på Forset 11. august 83. I tillegg til vertsskapet var Willy Solberg, Arve Olav Bakke og Nils Finsrud var tilstede.

Det første Gausdal Maraton gikk 16.- 18  mars 1984. Formålet med løpet var å få til et tilbud til kjørere som var interessert i å kjøre lengre og å rekruttere nye kjørere.

Gausdal trekkhundklubb satset stort med dette løpet og hadde et budsjett på 90.000 kroner. Det 240 km lange løpet hadde to klasser: begrenset og åpen og arrangører hadde budsjettert med høye pengepremier. Løpet som da ble omtalt som Sør skandinavias lengste hundeløp gikk i fjellområdet Gausdal Vestfjell mellom Gudbrandsdalen og Valdres og løypa gikk innom plasser som Bygdin, Beitostølen, Yddin, Lenningen og Værskei (sjekkpunkt). Start og mål var på Strand i Espedalen og både her og på sjekkpunkt var det mange fremmøtte publikum. Gausdal Maraton ble en stor suksess dette første året. Året etter, i 1985, fikk løpsarrangøren store utfordringer etter at deler av arrangementskomiteen ble skiftet ut og, ikke minst når det kom store mengder snø i forkant og underveis i løpet. Gausdal Maraton ble også arrangert i 1987, da som NM i mellomdistanse, med halve distansen av det opprinnelige løpet i 84. Selv om Gausdal Maraton (i første omgang) kun ble arrangert disse tre gangene ble det på mange måter skjellsettende for langdistansekjøringen i sør -Norge ved å skape publisitet, rekruttering og ved å sette en standard for gjennomføring av et langdistanseløp både for kjørere og arrangører. Løpet ble offisielt lagt ned i 1988.

Men Gausdal trekkhundklubb holdt aktiviteten ved like med å arrangere kortere tur og mellomdistanseløp som femmila og Lenningen open og Lenningløpet og Liomseterløpet. Alle disse løpene var enormt populære på 80- og 90- tallet. I 1986 hadde Lenningenløpet som ble avholdt 6. og 7. desember (26x 2 kilometer) 50 fullførende spann fordelt på tre klasser.

Gausdal Maraton ble reetablert, først i 2004, da med en kort distanse og så for alvor i 2005 med et 180 kilometers løp og har etter dette blitt et av de årvisse hovedløpene på Østlandet.


Utskrift   E-post